Seekordne veinimaja tutvustus viib meid Navarrasse. See on väärika ja pika ajalooga Hispaania provints, mis oma jõukuselt jääb alla ainult Katalooniale ja Baskimaale. Ilmselt on Navarra tuntud peamiselt Pamplona härjajooksu- ja võistlute poolest, mille on kuulsaks kirjutanud Hemingway. Aga tegelikult peitub seal palju muudki põnevat, sealhulgas ka suurepärased veinid, mida meie poelettidel kohtab harva.
Máximo Abete on ühe perekonna veinimaja, mis kannab selle asutaja ja kadunud perepea nime. Selle Püreneede jalamil, Baja Montana (tõlkes: madal mägi) regioonis, Guerinda mäeküljel, San Martín de Unx linnakese lähistel asuva ettevõtte asutas Máximo Abete 1990-ndate alguses, olles eelnevalt paarkümmend aastat tegelenud veinide müümisega. Täna peavad seda veinimaja tema tütred María ja Yoanna ning veinimeistrina viimase abikaasa Juanma. Tütarde kireks on viinamarjakasvatus ning mõlemad on omandanud ka vastava hariduse. Nende juhtlause on väga lihtne – hea vein saab alguse põllult, seega on esmatähtis väätide eest hoolitsemine.
Pildil: Juanma, Yoanna ja Maria. Pilt pärineb Máximo Abete veebilehelt, majaliste lahkel loal.
Enamus 30st põllust ausb Guerinda mäekülgedel ja terrassidel, ca 600-800 meetri kõrgusel merepinnast. Kuigi pinnased põldudel varieeruvad, siis kõiki neid ümbritsevad metsad ja maitsetaimedest pungil aasad. See annab kõigile Máximo Abete veinidele iseloomuliku värskuse ja puuviljasuse.
Fookus on Navarra põhilisel marjal Garnachal, kuid lisaks kasvatatakse punastest veel Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot ja Graciano ning valgetest Chardonnay ning Viura marju. Rõhk on kvaliteedil, seega tehakse kompromiss pigme saagikuse, kui selle kvaliteedi arvelt. Tulemuseks on veinid, mis tõesti paistavad silma ning jäävad meelde! Eriti, kui arvestada asjaolu, et kogu tööstusliku “abivahendite” nagu pärmide, stabiliseerijate jms. osakaal on äärmiselt väike, kui mitte suisa olematu – enamus veinide juures pole neid kasutatud, palju lastakse seista ja käärida loomulikul pärmisettel, selitamisel kasutatakse peamiselt munavalget.
Veinid, mis tasuvad kindlasti avastamist:
La Blanca – 100% Chardonnay. Kui ei teaks, et Chardonnay, oleks ehk isegi raske seda pakkuda! Tsitruselise ja õunase lõhnaga, värske, pika kergelt puuviljase järelmaitsega valge vein
Casalasierra – 100% Red Garnacha. Üllatavlt tummine, keskmisest kangem (14.5%) roosa vein, mille nii lõhnas kui järelmaitses on tõepoolest maasikat!
El Máximo – 60% Grenache, 30% merlot, 10% cab. Sauvignon, 11 kuud vaadis. Tribuut isale ehk vuntsivein. Tõeline Guerinda mäe iseloomustaja – lõhnas tunda mitmeid herbe, järelmaitse vürtsikas.
La Cruzica – 100% Tempranillo, 7 kuud vaadis. NB! Sulfititeta! Tummine ja vürtsikas Tempranillo
La Abejera – 100% Garnacha, 14 kuud vaadis. Kõrgeid punkte teeninud vürtsikas, magusate nootidega täidlane vein.
NB! Kõik Máximo Abete veinide sildid on varustatud ka pimekirjaga, et veinid oleksid “loetavad” kõigile. Töö vabatahtlikuna puudega inimestega abistamisel on kogu perekonnas tähtsal kohal, sestap on ka veinisildid sellise erakordse disainiga.