Garnacha degusteerimise komplekt, 2021 (4×0,75)

56.94 

15 laos

Tootja

Kaubamärk

Marjasegu

Pudeli suurus

Aasta

Alkoholi %

Marjasort

Toote kirjeldus

Hariva meelelahutusliku degustatsiooni komplektiga saab veini rüübates uurida kuidas maitseb Garnacha marjast tehtud vein, mis valmistatud samal viisil, kuid kasvatatud erineval pinnasel: liiv, savi, kiltkivi ja lubjakivi. Veinide isikupära sõltub palju pinnasest, mis annab neile karakteri ja mõjutab oluliselt maitseomadusi.

Maitsmisel näete hämmastavalt selgelt, kui erinevad on neli veini, kuigi viinamarja sort, kasvuala, aastakäik ja hilisem veiniks käitlemine on muus osas sama. Nii näitab Garnacha mari ennast väga erinevast küljest: liivaselt pinnaselt pärit vein on pigem värske ja mahlane, samas savi on nurgelisem ja kompleksne. Lubjakivi annab elegantset ja lillelist iseloomu ning kiltkivi intensiivseid puuviljanoote ja tanniinisust. Kõiki veine serveerida 16-18 kraadi juures, dekanteerimist ei vaja.

1.
Liiv – liivastel põldudel imendub vesi pinnasesse kiiremini ja kuumus püsib kauem. Tulemuseks on veinid milles on keskmisest vähem tanniine, madalam happesus ning värvuselt kahvatumad. Samas, pääseb esile Garnacha aromaatsus. Sobib hästi pehmete juustude, pastaroogade ja vähem rasvasemate liharoogade juurde (kana curry vms.). Või lihtsalt nautida seda ilma kõrvaseta.

2.
Savi – Võrreldes liivapinnasega on savipinnas jahedam ning seal püsib ka vesi kauem. Kõige tummisemad veinid Hispaanias kipuvad tulema just savistelt põldudelt kus leidub vähesel määral ka lubjakivi (Rioja, Ribera del Duero, Mointsant nt.)- pinnas on hästi mikroelementide rikas. See annab veinile kirkalt kirsipunase värvuse, kõrge tanniinisisalduse ja keskmisest kõrgema happesuse (jahe maapind aitab taimi kuumal suvel maha jahutada, seega viinamarjad küpsevad rahulikus tempos). Kannatab keldris hoidmist oma paar aastat. Hea liha- ja või muu tugevama maitsega toidu kõrvale.

3.
Lubjakivi – Lubjakivised põllud pakuvad väätidele kuumas kliimas piisavalt niiskust, et viinamarjad küpseksid rahulikus tempos ning küpseksid magusateks. Kõrge kriidisisaldus annab veinile mineraalsuse ja keskmisest kõrgema happesuse. Tulemuseks ei ole veinis nii tugevaid kirsinoote ja magusust kui võiks garnacha marjalt oodata, vaid pigem kerget, punasele sõstrale omast hapusust ja happesust, muutes veini värskemaks. Sobib hästi rasvasemate ampsudega (kõrgem happesus neutraliseerib rasvasuse) – grillitud/röstitud sealiha, grillitud part, ahjuröstised juurikad peekoniga vms. Selline hea jõuluaegne vein.

4.
Kiltkivi ehk licorella – sunnib väätide juuri tungima hästi sügavale, et saada kätte see vähenegi vesi mis olemas. Samas, kiltkivi annab antud piirkonnale omast mineraalsust ja liköörsust. Kirsipunase värvusega vein, maitse hästi mineraalne , tunda tumedaid marju (põldmari, nt.). Kuigi vein on seisnud ainult 3 kuud tammevaadis, on tunda tammiseid ja röstiseid noote. Sobib hästi liharoogade juurde, eriti hästi läheb kokku punase- ning uluki lihaga. Samas, sobib toredasti ka tuunikala, tursa ning tugevamamaitseliste riisiroogade juurde.

Neli pinnavormi- neli väga erinevat garnachat. Ideaalne kingitus veinisõbrale. Proovi järele