MIKS ON PUTUKAD VIINAMARJAISTANDUSTES OLULISED?

Oleme oma veinimaju valides järginud printsiipi, et tootja võiks olla kas pereettevõte või väiketootjate kooperatiiv, ning et toodangu kvaliteet oleks saanud ka tunnustuse. Enamus veinimajadel meie valikus on naturaalne veinitootmise lähenemisviis, mis püüab minimeerida inimtegevuse sekkumist ja säilitada võimalikult palju veini looduslikke omadusi ja eripära. See tähendab ühtepidi nii traditsioonidest kinni hoidmist, kui ka austust maa vastu, seda mitte liigselt kurnates. See tähendab ehk keskmisest madalamat, kuid seevastu kvaliteetset saaki. Tähtsad ei ole mitte ainult viinamarjaväädid, vaid kogu ökosüsteem!

Nõnda ongi selle saavutamisel putukatel ülioluline roll ja seda nii inimeste kui planeedi tervena hoidmisel. Mil viisil nad meie keskkonda ja tervist edendavad ja mis roll neil täpsemalt viinamarjaistanduste ökosüsteemis on?

TERVIKLIK KESKKONNAKAITSE

Keemiliste sünteesitoodete väärkasutamine või kuritarvitamine viinamarjaistanduses rikub ümbritsevat elurikkust, viib taime tasakaalust välja ega soosi maitsvate veinide tootmist. Putukad on aga loomulik kahjuritõrje. Nende seas on nii kahjurite hävitajaid kui kõvasid tolmendajaid. Nad on ka ise toiduks mitmetele liikidele olles nii väga oluline osa ökosüsteemist. Erinevad putukaliigid tagavad suurema ökosüsteemi mitmekesisuse, mis on oluline taimede ja loomade vastupidavuse tagamiseks erinevatele keskkonnamuutustele.

TERVISLIKUMAD VIINAMARJAD

Keemiatoodete kasutamine võib jätta jääkaineid viinamarjadesse, mis võivad kahjustada inimeste tervist. Vähesem kemikaalide kasutamine viinamarjaistandustes võimaldab toota tervislikumaid ja puhtamaid vilju ja vähendada veinisõpradele potensiaalset kahjulikke mõjusid.

LOOMULIK JÄTKUSUUTLIKUS

Keemiatoodete sagedane kasutamine võib põhjustada kahjurite residentsuse teket, mis omakorda suurendab sõltuvust tugevamate ja ohtlikemate kemikaalide kasutamist.  Keemilisteväetiste mittekasutamine võimaldab säilitada jätkusuutlikust istandustes, vähendades sõltuvust keemiast ja soodustades ökosüsteemide loomulikku tasakaalu.

VEINISÕBRAD EELISTAVAD

Üha enam tarbijaid eelistab puhtamaid, keemiavabu või keemiatoodetega minimaalselt töödeldud veine ja kasvab nõudlus keskkonnasõbralikemate ja tervislikemate valikute järele.

Putukad on viinamarjaistandustes tolmendamise, kahjuritõrje, mitmekesisuse ja toiduahela olulised talad. Nende roll aitab tagada tervislikud ning saagikad viinamarjad ja hoiab loomulikku looduse tasakaalu.

MESILASTELE PÜHENDATUD VEINID

Meie valikus on lausa kaks mesilastele pühendatud veini. Clos Abella, mis tähendab tõlkes mesilaste kohta ja Guerinda La Abejera, mis tähendab mesilat ning on nii naturaalne kui olla saab.