Chardonnay viinamarjast on valmistatud veinimaailma tähed nagu šampanja ja Chablis. Kõigele lisaks on see üks kuulsamaid ja laialdasemalt kasvatatavaid valgeid viinamarja sorte, mille populaarsus tuleneb tema omapärast kohanduda erinevate veinistiilide ja kasvukohtadega. Chardonnay võib olla värskendav suvel ja lohutav jahedama ilmaga, olenevalt mis stiilis veini valite.
Spetsialistile ütleb Chardonnay esimese asjana, et tegemist on šampanja marjaga, olles üks kolmest viinamarjast segus. Teise asjana meenub ehk Chablis, mis on 100% Chardonnay marjast valmistatud ning kasvab väga kindlas piirkonnas Prantsusmaal Burgundias. Sealsed veinid on väga hõrgud ja elegantsed – kuivad, mineraalsed ning kargelt happelised. Hispaanias on samasuguse temperamendiga Galicia piirkond.
KUIDAS MAITSEB CHARDONNAY?
Lisaks Prantsusmaale, kus viinamari pärineb, leidub seda ka palju muljal maailmas ja nagu ennist mainisime annab iga piirkond Chardonnay marjale oma unikaalse maitse ja iseloomu sõltuvalt kliimatingimustest, pinnasest ja veinimeistrite valmistamismeetoditest.
Nõnda võid jahedama kliimaga aladel, või kui mari korjatakse varakult, leida puuviljasemat mineraalsemat veini, mille happesus muudab selle eriti elavaks. Kui Chardonnay on kasvanud soojema kliimaga piirkondades, või marjal lastakse küpseda pikemalt, leiad sageli rikkalikumat eksootilisemate puuvilja nootidega dekadentliku veini. Chardonnay´l on ka iseloomulikku võisust, mida tihti võimendatakse läbi tammevaadi. Tammepuust vaat lisab intensiivsust, annab veinile rikkaliku täidlase võise kreemja maitse ning aroomid nagu vanill, pähklid ja vürtsid. Chardonnay võib olla värskendav suvel ja lohutav jahedama ilmaga, olenevalt mis stiilis veini valite.
MILLINE ON HISPAANIA CHARDONNAY?
Nii kummaliselt kui see ka ei kõla, on Hispaania suurepärane valge veini maa, kuigi peamiselt tuntakse teda punase veini piirkonna. Üldiselt leiad Hispaaniast keskmise täidlusega, hea happesusega Chardonnay veini milles esineb ka tammevaadist pärinevaid vanilje ja võiseid noote. Neis on sageli puuviljased aroomid nagu virsik, ananass, õunad ja tsitruselised.
Meie valikus on Chardonnay peaasjalikult toiduvein ja üksinda nautimiseks piust raske, sest on liiga intensiivse maitsega. Intensiivsete maitsetega veinidele kohaselt tuleks väga tähelepanu pöörata veini temperatuurile!
CHARDONNAY JA TOIDU SOBITAMINE
Chardonnay kõrvale sobivad väga hästi kreemised tugevamaitselised kastmed, röstitud grillitud juurviljad, part, spargel, ahjus valmistatud küülik kooreses kastmes, paella. Soovitame julgelt proovida ka rasvasema tapasega, näiteks sealiha baasil vorstidega nagu Chorizo.
Oleme välja valinud mõned klassikalised intensiivse maitsega toiduveinid. Esimene neist Domaine Aloes VDF on selline tõsine Chardonnay, Clos Montblanc Únic Chardonnay pisut pehmem ning Guerinda LA BLANCA veel pehmem, sobides mõnusasti kergete salatite ja eelroogadega. La Blanca puhul ei pruugi isegi aru saada, et tegemist on Chardonnay marjaga.
Järgmised kaks veini on kõrgema happesusega Chardonnay blendid, mis tõttu sobivad paremini mereandidega. Integral Brut Nature ja sinimerekarbid koorekastmes on “A Match made in heaven”!