VERDEJO VIINAMARI

Rõõmustav trend veinimaailmas on kohalike vanade viinamarjasortide taasavastamine ja elluäratamine. Veinisõbrad üle maailma otsivad autentseid ja unikaalseid maitseid, mis erineks tavalisest turul kättesaadavast ja just pakuvad vanad, traditsioonilised viinamarjasordid, mis on kaotsi läinud, kui tuntumad rahvusvahelised sordid hakkasid domineerima.


Nõnda ongi pidulik täna rahvusvahelisel Verdejo päeval rääkida teile Ibeeria poolsaarele nii iseloomulikust Verdejo viinamarjast!

MOODNE KARGE VEIN

Viinapuu pärineb  tegelikult Põhja-Aafrikast ning tõenäoliselt tõid marja Hispaaniasse juba 11 sajandil araablased. Täna on see kõige rohkem juurdunud DO Rueda piirkonda. 20 sajandil keskel suri Verdejo viinamari peaaegu välja, kui poleks olnud kohalikku viinamarjakasvatajat , kes marja potensiaali ja eripära tähele pani ning selle taaselustas. Nõnda töötati välja Verdejo baasil moodsa stiiliga karge valge vein.

KUIDAS MAITSEB VERDEJO?

Aromaatsete maitsete vallandamiseks korjatakse Verdejo viinamarjad tavaliselt öösel. Nii saavad marjad keldrisse öise madalama temperatuuriga,  hoides ära mahla suuremat osküdeerumist ja aidates säilitada selle värskust ja sära.
Verdejo on tuntud oma värske aromaatse puuviljase maitse poolest ja seeprärast suurepärane valik suviseks jahutavaks nautimiseks. Kuna temas on tunda sellist õrna magusat virsikut ja aprikoosi,  tuleb tähelepanu pöörata veini temperatuurile,  liiga soojalt võib muutuda lilleliseks. Kerge hea puhtalt nautimise vein. Vaadis seisnud Verdejo on juba intensiivsema maistega ja sooviks kõrvale ampsu.

MILLEGA KOOS SÜÜA?

Verdejo sobib hästi mereandide, salatite ja kergete lõunaroogade kõrvale. Kitsejuust, karbid ja tomat,  ka  vorst sobib suurepäraselt, sest seal on piisavalt happesust rasvase tasakaalustamiseks. Sobib hästi ka võiste roogade, linnuliha ja ratatouille´iga, samuti vürtsikamate aasia roogadega.

MAITSE VEINI:

Meie valikust leiab nii tammevaadis laagerdunud sügavama tooniga Barcolobo Verdejo, kui puhtalt niisama nautimiseks Piedra Verdejo. Piedro leiad nii 0.7 l pudelis, kui ka Magnum suuruses. Magnum suuruses pudeli võlust saad lugeda siit