Rosé – vein, mis pole enam kolmas valik

Oleme jäänud kinni  kuuldud eelarvamustele, et rosé on lihtsalt suvevein, naiselik, värske, kerge, enne õhtusööki joomiseks jne. Kuigi roosa vein on saanud suvejoogi maine, on see tegelikult üks vanimaid veinitüüpe. Sommeljeed ja veinieksperdid armastavad seda juua aastaringselt.

Andmed näitavad selgelt- rosé muutub üha populaarsemaks ega ole põgus trend, vaid tarbijate kasvav huvi seda tüüpi veini vastu. Rose´l on teatud omadusi, mille puhul on seda lihtne siduda hetkede ja toiduga. Kuna kategooria populaarsus on kasvanud, on valikuvõimalusi rohkem kui kunagi varem.

KUIDAS ROOSAT VEINI TEHAKSE?

Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole rosé vein punaste ja valgete viinamarjade segu. Enamasti valmistatakse rosé veini punastest viinamarjadest. Viinamarjadel on punane kest, kuid sisemus on valge, mis tähendab, et luua saab laia valikut veine valgest sügavpunaseni. Viinamarjad purustatakse ning  kestadel ja viinamarjamahlal lastakse koos seista. Olenevalt veini tüübist võib see protsess kesta mõnest tunnist kuni mitme päevani. Siis eraldatakse mahl ning asetatakse edasiseks kääritamiseks mahutitesse. Mida kauem kestad viinamarjamahlas on, seda tumedam saab vein ja tanniisem on selle maitse. Roosat veini on tehniliselt keerulisem valmistada kui punast ja valget ning nõuab seetõttu palju tähelepanu. Veinivalmistaja kontrollib täielikult veini värvi ja eemaldab punaste viinamarjade kestad siis, kui vein saavutab täiusliku värvi. Roosat veini valmistatakse tavaliselt kolmel erineval viisil:

1. LEOTAMINE

On kõige levinum roosa veini valmistamise meetod. Viinamarjad pressitakse ja seejärel jäetakse mahlaga koos kestadesse istuma. Punase veini valmistamisel näiteks jäävad viinamarjad kestad kogu käärimisprotsessi vältel sisse. Rosé puhul eemaldatakse kestad enne käärimisprotsessi.

2. SAIGNÉE EHK TÕLKGITUNA VERITSEMA

Saignee meetodil tehtud rosé puhul kogutakse viinamarjad suurtesse roostevabast terasest mahutitesse ning viinamarjade enda raskus pressib alumised viinamarjad katki. Edasi on viinamarjadest välja voolava mahla käsitlemiseks kaks võimalust. Kui võtad mahla kohe välja,  saad Vin Gris stiilis veini. See tähendab tõlkes hall vein ja viitab peaaegu valge veini valmistamisele, sest viinamarja mahl ei puutu pikalt kestadega kokku ja mahla tuleb äärmiselt vähe pigmenti kaasa. Näiteks Laroya Enigma on tehtud just sel meetodil. Teine võimlus on lubada kestadel ja mahlal veidi aega koos seista, mida kauem, seda tumedamaks  roosa vein muutub. Edasine protsess läheb nagu ikka- kääritatakse ilma viinamarja kestadeta.

3. SEGAMINE

Mõnel harvemal juhul valmistatakse rosé’d valge veini segamisel punasega. Selline meetod on roosade veinide puhul pigem haruldane ja kasutatakse enamasti Uue Maailma maades näiteks Ameerikas. Hoopis teine lugu on vahuveinidega. Roosa šampanja saamiseks on lubatud segada punane ja valge vein soovitud maitse ja roosa tooni saamiseks. Hispaanias lisatakse teinekord veidikene valget veini Tempranillo baasil roosadesse, et muuta maitset pehmemaks ja ümaramaks. Temronillo on nõnda tugev ja intensiivne mari, kui seda  ei ole mitmekordse kääritamise või vaadis seismisega lahjendatud, jääb ta  noore veinina liiga intensiivne.

ROOSA VEINI MAITSE

Kuid peamine erinevus roosade veinide juures seisneb selles, millisest viinamarjast vein on valmistatud. Erinevad viinamarjasordid annavad erinevaid maitseid. Mõned roosad veinid on magusad, teised aga keerukama maitseprofiiliga. Kuigi rosé’d on võimalik valmistada peaaegu kõigist punase veini viinamarjadest, on mõned viinamarjad oma roosade värvide poolest rohkem tuntud kui teised.

GRENACHE

Grenache  põhjal roosad veinid on väga huvitavad, sest neis on tunda seda õrna maasika ja koore kombinatsiooni. Samuti on tunda tagasihoidlikku vaarika, kirsside ja teiste punaste marjade noote. Garnaxa sobib hästi öövitsalistega- tomatid, paprika, baklažaan ning vürtsika Aasia köögiga.

TEMPRANILLO

See Hispaania tuntuimast viinamarjast tehtud rosé pakub segu puuviljastest nootidest nagu maasikas ja arbuus, aga ka pipratera. Selle rosé kõrvale sobivad väga hästi grillitud või röstitud köögiviljad ja liha. Kuigi enamik rosé’sid on juba ülimalt mitmekülgsed, sobib Tempranillo rosé suurepäraselt grillihooajal väljatoomiseks, kuna talub suurepäraselt ka hot doge ja burgereid.

SYRAH

Syrah viinamarjast saab kauni rikkaliku rosé. Syrah valmistatud veinid pakuvad vihjeid punasele ja valgele pipraterale, kirsile. Lõuna-Prantsuse ja Itaalia köögid panevad selle suhteliselt lihaka roosa veini tõesti särama. Maitsed nagu küüslauk ja tsitruselised, röstitud köögiviljad, krevettide linguini jne.

PINOT NOIR

Pinot Noiri viinamarjad pakuvad ühtlasi peeneid, kuid samas meeldivaid tsitruseliste, meloni-, kirsi- ja sellerinoote. Kuivad, kuid õrnad Pinot Noir roséd on täis maitset, kuid toovad lauale õrnuse. Seda veini ei maksa kunagi ülemängida liiga tugevate julgete maitsetega. Suurepärane koos vürtsidega nagu tüümian ja estragon. Grillkana või -kala, mis maitsestatud herbes de province´ga ja suvised hooajalised salatid.

ROOSAD VEINID LEIAD SIIT