GODELLO – PEIDETUD PÄRL

Pürenee poolsaarelt pärit suure potentsiaaliga haruldane viinamari pakub soolakat greibist maitset, mille parimad näited kannavad ka suitsust mineraalsust. Saage tuttavaks kohaliku põlise Hispaania viinamarjaga Godello!

Godello oli paar aastakümmet tagasi peaaegu välja suremas.  Veiniturg hakkas eelistama rahvusvaheliselt tunnustatud sorte ning huvitavad omapärased kohalikud maitsed jäeti kõrvale. Õnneks on olukord muutunud ning veinisõbrad vastupidi just otsivad ägedaid karakteriga elamusi. Täna on see Hispaania põline valge viinamarjasort tähelepanu keskpunktis oma keerukate täidlaste valgete veinidega, mida on võrreledud Burgundiast pärit valgete veinidega, nagu Chablis. Godello teeb ainulaadseks kõrge glütserooli sisaldus. See tekitab suus magusa mahlase tunde, mis ühendub luuviljade ja tsitruseliste maitsed ning mineraalsuse, kehastades kaunilt kasvupinnase olemust. Neis veinides on ka särtsakas värskus, mida soojemas kliimas on muidu raske leida.

MAITSEPROFIIL

Godello aroom on ahvatlev. Ent kui aroomid võivad vihjata magususele, valmistatakse Godellot enamasti kuiva veinina, mis näitab tasakaalu ja rafineeritust. Tunda on rohelise õuna, pirni ja tsitruse noote valgete lillede ja värskete ürtide taustal. Profiili rikastavad mõnikord kerged vanilli või röstitud tamme noodid. Siidine kergelt kreemjas tekstuur, mille happesus ulatub keskmisest kõrgeni, annab selle tugevale ülesehitusele värskendava kontrasti.

GODELLO JA TOIDU SOBITAMINE

Godello sobib hästi lihavate mereandidega, samuti linnuliha, pasta ja riisiroogadega. Nagu teame, käivad vein ja juust käsikäes, nii toob ka Godello rikkaliku ja kreemja juustuga koos esile umami ja puuviljased maitsed. Ka salatid ja tapas, tsitruselised ja ürdid sobivad valatult.

PÕLISTEST MARJADEST ELAMUSED LEIAD SIIT