KVALITEETVAHUVEINID CAVA JA CORPINNAT

Cava on Hispaania jaoks sama, mis šampanja Prantsusmaale. Kuigi see vahuvein on hetkel veel vähem tuntud kui tema Prantsuse kolleeg, valmistatakse seda samal traditsioonilisel meetodil,  järgides rangelt piirkonna päritolu, terroir’ ehk pinnase ja keskkonna eripärasid ning jätkusuutlikkuse põhimõtteid.

Alates 19. sajandi lõpust on Hispaanias Kataloonias toodetud traditsioonilisel meetodil vahuveine, kasutades kohalikke viinamarjasorte nagu Macabeo, Xarel-lo ja Parellada. Kuigi Cava võib olla hetkel veel vähem tuntud kui tema vanem prantsuse kolleeg šampanja, on see valmistatud samal traditsioonilisel meetodil, mille UNESCO on tunnistanud ka kultuuripärandiks. Selliselt toodetud vahuveini mullid on peened ja ühtlased, maitse intensiivne ja rikkalik.

Cava vajab aega ja puhkab pikalt jahedates keldrites enne kui riiulitele jõuab, saavutades nõnda täiusliku maitse ja tekstuuri. Minimaalne pudelis laagerdumine on 9 kuud, Reserva puhul15 kuud ja Gran Reserva puhul 30 kuud.

Corpinnat – Kvaliteedi tipptase

Aga nii nagu šampanja-maailmas on nii suuremaid kui väiksemaid “tähti”, siis sama kehtib ka cava-maailmas. Kui otsida midagi tavapärasemast paremat, siis …palun väga – Corpinnat! See on kõrgeima kvaliteediga klassifikatsioon, mis seab rangemad normid nii viinamarjasortide, kasvatusmeetodite kui ka laagerdumisaja osas. Kõik veinid peavad olema 100% orgaanilisest toorainest ja laagerdunud minimaalselt 18 kuud.

Uue kvaliteedimärgi sünnilugu

Üheksa veinimaja, mis olid ajalooliselt cava’t valmistanud, lahkusit ootamatult Cava DO-st, moodustades uue peene vahuveini kaubamärgi Corpinnat. Nende soov oli luua vahuvein, mille fookuses on terroir ehk ainulaadne kombinatsioon mis peegeldab viinamarjaistanduste looduslikke unikaalseid eripärasid ja mida on võimatu kopeerida teistes piirkondades.

Erinevalt Prantsusmaast puudub Hispaanias terroir-keskne klassifikatsioonisüsteem, mida kvaliteetveinide tootjad on aastaid nõudnud. Cava ei läbi sama ranget testimist ning hulgitootjad võivad ja suudavad välja vändata suuri koguseid sama klassifikatsiooniga, kuid madalama kvaliteediga veini. See on toonud kaasa olukorra, kus väikeste tootjate suurejoonelised luksuslikud veinid jäävad varju. 

Corpinnat tootjate jaoks on see etikett palju enamat kui lihtsalt kvaliteedimärk. Nad on loonud maailma rangeimad tootmis- ja kvaliteedistandardid, mis toetavad nii piirkonna kui ka veinivalmistamise pärandit. Viinamarjad peavad olema mahetootmise sertifikaadiga, käsitsi korjatud ja pärinema kindlast piirkonnast. 90% viinamarjadest peab olema kohalikud sordid, ning kogu veinivalmistamise protsess toimub veinimaja territooriumil. Veinid villitakse ja laagerduvad pudelis vähemalt 18 kuud, sageli isegi 30–60 kuud.

Seega, kas eelistad klassikalist suitsust ja apteegitillilõhnalist cava’t või otsid uusi ja põnevaid maitseid – Corpinnat pakub avastamisrõõmu igaühele.

Kokkuvõtteks

Mis loob tingimused ainulaadse iseloomuga suurepärase kvaliteediga veini loomiseks? See on pühendumus terroir’le, traditsioonidele ja kvaliteedile.

  • 100% orgaaniline tooraine: Kõik viinamarjad on sertifitseeritud mahetoodang.
  • Piiritletud Penedès piirkond: Viinamarjad pärinevad ainult kindlalt määratletud Penedès’ piirkonnast.
  • Jätkusuutlik kasvatamine: Viinamarjad kasvatatakse rangelt jätkusuutlikkuse põhimõtteid järgides.
  • Käsitsikorje: Viinamarjad korjatakse käsitsi, et tagada parim kvaliteet.
  • Laagerdumisaeg: Veinid laagerduvad vähemalt 18 kuud, sageli isegi 30-60 kuud.
  • Veinivalmistamine kohapeal: Kõik vahuveinid valmistatakse algusest lõpuni samas veinitehases, tagades seeläbi veini päritolu, stiili ja kõrge kvaliteedi.

Joogi jumalikkust on ülistanud ka šampanja isaks tunnustatud Dom Perignon, maitstes oma esimest sel meetodil valmistatud vahuveini ja hüüatades kuulsaks sõnad:

“VENEZ MES FRÈRES, JE BOIS DES ÉTOILES!”
“TULGE VENNAD, MA JOON TÄHTI!”

PROOVI CORPINNAT