Entroido tähendab galeegi keeles karnevali. 15% kangus saadakse järgmiselt: 13% Albariño veini kangus + 2 % tuleb puhtast viinamarja etanoolist mis on ilma aroomideta (ostetakse Katalooniast, Penedesest). Albrainho marjad on pärit Valminor parimatelt põldudelt, kontrollitud kvaliteet. Suhkrut pannakse vähe, ca 40g liitri kohta. Rojo (punase, roosa) vermuti värvus ei ole saadud mitte suhkrukaramellist, vaid Valminori põldudelt korjatud Castañal’i (punane viinamari) kestade antioksüdantidest! See tähendab, et ta on oluliselt kergem, puuviljasem ja mahedam punane vermut kui tavapärased! Värvuselt lõheroosa, lõhnas löövad välja tsitruselised ja ingveri noodid, maitselt magus-kibe, suus mõnusalt kreemine. Kasutatud vürtsid/maitsetaimed: rosmariin, kadakas, vaniljekaun, kardemon, koriander, koirohi. NB! Pole tegu tavapärase itaalia vermutiga!! Serveerida 6-8 kraadi juures (hoia vermutit külmkapis, 4 kraadi on ka hea), kui ilma jalata klass – pane rohkem jääd, jalaga klaasi veidi vähem. Puudub vajadus oliivide või tsitruseliste lisamiseks, vermutis endas on nende maitset ja aroomi piisavalt
Vermutil on olnud Hispaanias “vanamehe joogi” maine, aga praegu on tõeline vermutite buum! See on muutunud trendiks ja klassikaliste kõrtside kõrvale, mis on seda kraami otse kraanist pakkunud juba sajandeid, kerkivad... Loe edasi blogist
Valminor on suhteliselt noor veinimaja, asutatud 1997, asudes O’Rosal provintsis Galiitsias, Hispaania ja Portugali piiril. O’Rosal on üks viiest Rias Baixas’e (tõlkes “madalad jõesuudmealad”) alamregioonist, ülejäänud neli on Condado do Tea, O Salnés, Ribeira do Ulla ja Soutomaior (http://rutadelvinoriasbaixas.com/en/the-wines/zonas-de-la-do/ ). Kuigi kõigil viiel piirkonnal on palju ühist (asuvad kõik jõeorgudes, vihma sajab vahetpidamata, Atlandilt puhub pidevalt jahe ja soolane tuul, kasvatatakse peamiselt Albariño viinamarja) tõuseb O’Rosal teiste kõrval esile oluliselt pehmema kliima ja keerulisema pinnase poolest. Päikeselisem ja pehmem kliima lubab kasvatada ka kiiwisid, mille aiad vahelduvad sealkandis viinamarjapõldudega. Keeruline pinnas tähendab aga rohkem tööd - see on segu graniidist, kruusast ja marmorist; mäeküljed on täis eukalüptisalusid, mille maha võtmine ja viinamarjadega asendamine on peaaegu võimatu, sest pinnas peab eukalüptist kosuma oma 10 aastat. Paljastele küngastele põldude rajamine eeldab aga lausa puurimist, et vääte istutada (Valmiñor’I paar põldu on just nii rajatudki!). Samas, see keeruline pinnas võimaldab kasvata oluliselt kõrgema happesuse ja mineraalsusega viinamarju.
Kuigi Valminor on suhteliselt nooruke ettevõtmine, püüavad nad siiski meeles pidada ka nende põliseid keldi juuri ning on seetõttu oma logos kasutusele võtnud vanad keldi tähised: vihm, päike, õhk ja vesi.
PS. Kui sattuda La Coruñasse, siis sealt leiab ühe suure skulptuuri Breogán’I nimelisele keldi kuningale ( https://en.wikipedia.org/wiki/Breog%C3%A1n ) ja Deportivo La Coruña (eesti keeles La Coruña Sport) nimetab ennast ka viikingite meeskonnaks.
Poolenisti naljatades nimetavad kohalikud Rias Baixas’st uueks Burgundiaks, kuna valgetel on siin sama kõrge happesus ja tugev aroom nagu Burgundia Chabli’del, Chardonnay’del ja Sauvignon Blanc’idel. Sestap kasutab Valmiñor eranditult oma veinide pudeldamiseks burgundia tüüpi pudeleid.
Kokku omab Valminor ca 37 hektarit põlde: 17 ha magedes tavalise süsteemiga, 20 ha orus pergolatel, lisaks saadakse marju ka renditud põldudelt.
Kokku toodetakse Valminor&Ebano kontsernis ühel aastal ligi 600 000 pudelit, max võimsus/läbilaskemaht on 1M
NB! Kogu line-up on vegan, st., et üheski protsessis (sh. ka selitamisel ja filtreerimisel) ei kasutata loomseid päritolu proteiine! Sertifikaati pole veel teinud, kuna see on kallis, ootavad hetkel turgudelt tagasisidet, kas sellest oleks kasu.
Kogu Valminori maja peale (kokku ca 40 inimest) on kaks kolmandikku naised. See on piirkonnale omane, sest mehed on üldjuhul seotud merega.
Valminor’I veinmaja toodab lisab Rias Baixas apellatsiooni veinidele ka DO Monterrei apellatsiooni alla kuuluvat Minius Godello’t. Monterrei on üks pisemaid (kui mitte kõige väikseim) Hispaania apellatsioon. Piirkond oli tükk aega varjusurmas, kuni maaimakuulus veinikriitik Robert Parker sellele tähelepanu pööras. Valminor kasvatab seal Godello marja, millest valmistatud vein on hea tugeva tsitruselise lõhnaga, värske ning aromaatne. Aastal 2020 plaanitakse valmistada ka teisest piirkonnas levinud marjast Mencia punast veini nimega Minius Mencia – loodetavasti saab sellest üke hea, noor, puuviljane vein, mis nagu Minius Godello’gi sobib lihtsalt niisama nautimiseks või siis kergemate salatite ja kalaroogade juurde. Jään seda suure huviga ootama, sest kuigi Mencía on Galiitsia tähtsaim punane viinamari, ei liigu sellest marjast valmistatud veine just ülearu palju.
Tasub proovida ka Valminor'i vermuteid, mis on äärmiselt madala suhkrusisaldusega ja oluliselt puuviljasemad kui tavalised, itaalia tüüpi vermutid.
Muid kasulikke linke:
Viño do Rosal – iga-aastane O’Rosal’i veini- ja toidufestivalfestival, juuli keskpaigas (piirkonnas on hetkel 17 veinimaja)