Adegas Valminor veinimaja

https://adegasvalminor.com/?lang=en

Valminor on suhteliselt noor veinimaja, asutatud 1997, asudes O’Rosal provintsis Galiitsias, Hispaania ja Portugali piiril.  O’Rosal on üks viiest Rias Baixas’e (tõlkes “madalad jõesuudmealad”) alamregioonist, ülejäänud neli on Condado do Tea, O Salnés, Ribeira do Ulla ja Soutomaior (http://rutadelvinoriasbaixas.com/en/the-wines/zonas-de-la-do/ ). Kuigi kõigil viiel piirkonnal on palju ühist (asuvad kõik jõeorgudes, vihma sajab vahetpidamata, Atlandilt puhub pidevalt jahe ja soolane tuul, kasvatatakse peamiselt Albariño viinamarja) tõuseb O’Rosal teiste kõrval esile oluliselt pehmema kliima ja keerulisema pinnase poolest. Päikeselisem ja pehmem kliima lubab kasvatada ka kiiwisid, mille aiad vahelduvad sealkandis viinamarjapõldudega. Keeruline pinnas tähendab aga rohkem tööd – see on segu graniidist, kruusast ja marmorist; mäeküljed on täis eukalüptisalusid, mille maha võtmine ja viinamarjadega asendamine on peaaegu võimatu, sest pinnas peab eukalüptist kosuma oma 10 aastat. Paljastele küngastele põldude rajamine eeldab aga lausa puurimist, et vääte istutada (Valmiñor’I paar põldu on just nii rajatudki!). Samas, see keeruline pinnas võimaldab kasvata oluliselt kõrgema happesuse ja mineraalsusega viinamarju.

Kuigi Valminor on suhteliselt nooruke ettevõtmine, püüavad nad siiski meeles pidada ka nende põliseid keldi juuri ning on seetõttu oma logos kasutusele võtnud vanad keldi tähised: vihm, päike, õhk ja vesi. 

PS. Kui sattuda La Coruñasse, siis sealt leiab ühe suure skulptuuri Breogán’I nimelisele keldi kuningale ( https://en.wikipedia.org/wiki/Breog%C3%A1n ) ja Deportivo La Coruña (eesti keeles La Coruña Sport) nimetab ennast ka viikingite meeskonnaks.

Poolenisti naljatades nimetavad kohalikud Rias Baixas’st uueks Burgundiaks, kuna valgetel on siin sama kõrge happesus ja tugev aroom nagu Burgundia Chabli’del, Chardonnay’del ja Sauvignon Blanc’idel. Sestap kasutab Valmiñor eranditult oma veinide pudeldamiseks burgundia tüüpi pudeleid.

Kokku omab Valminor ca 37 hektarit põlde: 17 ha magedes tavalise süsteemiga, 20 ha orus pergolatel, lisaks saadakse marju ka renditud põldudelt.

Pilt: Valmiñor & Ébano ekspordijuht Erick García September 2020 saagikoristusel “pergolapõllul”

Kokku toodetakse Valminor&Ebano kontsernis ühel aastal ligi 600 000 pudelit, max võimsus/läbilaskemaht on 1M

NB! Kogu line-up on vegan, st., et üheski protsessis (sh. ka selitamisel ja filtreerimisel) ei kasutata loomseid päritolu proteiine! Sertifikaati pole veel teinud, kuna see on kallis, ootavad hetkel turgudelt tagasisidet, kas sellest oleks kasu.

Kogu Valminori maja peale (kokku ca 40 inimest) on kaks kolmandikku naised. See on piirkonnale omane, sest mehed on üldjuhul seotud merega.

Valminor’I veinmaja toodab lisab Rias Baixas apellatsiooni veinidele ka DO Monterrei apellatsiooni alla kuuluvat Minius Godello’t. Monterrei on üks pisemaid (kui mitte kõige väikseim) Hispaania apellatsioon. Piirkond oli tükk aega varjusurmas, kuni maaimakuulus veinikriitik Robert Parker sellele tähelepanu pööras. Valminor kasvatab seal Godello marja, millest valmistatud vein on hea tugeva tsitruselise lõhnaga, värske ning aromaatne. Aastal 2020 plaanitakse valmistada ka teisest piirkonnas levinud marjast Mencia punast veini nimega Minius Mencia – loodetavasti saab sellest üke hea, noor, puuviljane vein, mis nagu Minius Godello’gi sobib lihtsalt niisama nautimiseks või siis kergemate salatite ja kalaroogade juurde. Jään seda suure huviga ootama, sest kuigi Mencía on Galiitsia tähtsaim punane viinamari, ei liigu sellest marjast valmistatud veine just ülearu palju.

Tasub proovida ka Valminor’i vermuteid, mis on äärmiselt madala suhkrusisaldusega ja oluliselt puuviljasemad kui tavalised, itaalia tüüpi vermutid.

Muid kasulikke linke:

Viño do Rosal – iga-aastane O’Rosal’i veini- ja toidufestivalfestival, juuli keskpaigas (piirkonnas on hetkel 17 veinimaja)

https://www.paxinasgalegas.es/fiestas/xxvii-feira-do-vi%C3%B1o-do-rosal-o-rosal-2998.html

Fiesta Del Albariño – Salnesi piirkonna iga-aastane veinifestival augusti esimesel nädalal, Campadoses:

http://xn--fiestadelalbario-lub.com/

D.O. Rías Baixashttps://doriasbaixas.com/en/content/r%C3%ADas-baixas-wines