Ostatu veinimaja

Ostatu veinimaja asub Rioja Alavesa piirkonnas, Samaniego külas. See on Rioja Baskimaa osa, mis on muust Riojast künklikum ning põllud asuvad ka kõrgemal, 450-650m kõrgusel merepinnast, otse Baski mägede jalamil. Baski mäed on Kantaabria mäestiku idapoolseim osa, mis kaitseb kogu Riojat põhjast puhuvate Atlandi tuulte eest.

Ostatu on pere-ettevõtte, mis Doroteo ja María Asunción käe all alustas veinide suuremahulisemat tootmist 1970ndatel. Täna on selle traditsiooni üle võtnud nende neli last: Mariasun, Gonzalo, Iñigo ja Ernesto, kes on muutnud selle kvaliteet-veinimajaks ning üheks piirkonna eeskõnelejaks ökoloogiliselt jätkusuutliku viinamarja kasvatamise osas. Ostatu veinimaja on sertifitseeritud kui ökoloogiline (ECO label), aastal 2021 laieneb see kogu Ostatu saagile. Jätkusuutlik viinamarja kasvatus tähendab ühtepidi nii traditsioonidest kinni hoidmist, kui ka austust maa vastu, seda mitte liigselt kurnates. See tähendab ehk keskmisest madalamat, kuid seevastu kvaliteetset saaki. Tähtsad ei ole mitte ainult viinamarjaväädid, vaid kogu ökosüsteem. See on ka põhjus, miks ostatu põldudel kohtab sageli putukahotelle.

Ostatu veinimaja on ka üks liikumise Futuro Viñador (https://onion-fennel-w6wy.squarespace.com/home ) asutajaid. See ühing koondab erinevaid Hispaania veinimaju, kes hoolivad traditsioonilistest meetoditest ning püüavad majandada nii, et loodus ei kannataks. Suurtootjad ning -kapital on ka Hispaanias järjest sõnakamad, püüdes tõmmata alla apellatsioonide norme (nt. DO Cava ja Corpinnat, vt. Llopart’I lugu). Futur Viñador püüab sellele ahnitsevale majandamisele vastu seista ning levitada jätkusuutlikuse ning kvaliteedi sõnumit.

Sáenz de Samaniego perekond on Samaniegos elanud ja veine valmistanud juba aastasadu. 18-sajandil ehitati võõrastemaja (ostatu tähendab baski keeles võõrastemaja) Laquardia ja Vitoria-Gasteiz vahelisele teele. Kuni 2009 aastani oli see ka perekonna koduks, täna on see muudetud aga Ostatu peakorteriks ja moodsaks veinimajaks, kus asuvad nii tootmisruumid, veinikeldrid kui ka testimisruum, veinibaar, pood ja Sala Memoria, kus on väljas nende vanimad aastakäigud ning kogu maja ajalugu puudutav info. 

Ostatu veinmajal on kokku 35ha maad, mis jaguneb ca 50ks põlluks. Väätide keskmine vanus on 50 aastat, mis on piirkonna üks vanimaid. Enamjaolt kasvatakse Tempranillo’t, aga leidub ka Graciano, Mazuelo, Garnacha, Viura ja Malvasia põlde. Keskmine saagikus on ca 6000kg/ha kohta, aastane toodang ca 300 000 pudelit.

Ostatu eripäraks on asjaolu, et nad on üks mägisemate põldudega veinimaju Rioja Alta ja Alavesa piirkonnas. Põllud asuvad 450-650m kõrgusel, “seljaga” vastu Baski mägesid, vaatega lõunasse. Lõunapäike, kriidised savimullad ning suur temperatuuride kõikumine (päeval küpsetab, öösel jahutab) loovad ideaalsed kasvutingimused Tempranillo marjadele. Teistest Rioja piirkondadest pikem kasvuperiood lubab marjadel küpseda tummisteks, suhkrurikasteks ja hästi aromaatseteks. 

Kes otsib vürtsikaid ning täidlasi veine – olgu siis puuviljaseid noori või siis tummised, vaadis seisnud – , siis on Ostatu õige valik.