Meist

Kes me oleme ja miks me seda teeme?

Elu ei ole midagi muud kui üks pidev kogemuste omandamine ja emotsioonide kogemine. Ja kui midagi eriti toredat juhtud kogema, tahaks seda ka teistega jagada.

Viimased 20 aastat on Mart “sõelunud” pidevalt Hispaania vahet, seda nii oma töö tõttu kui ka soovist seda maad ja kultuuri sügavuti tundma õppida. See riik on väga mitmekihiline ja nagu ikka, kõik pole kuld mis hiilgab ning sügavuti uurides leidub seal kihte, mis ei pruugi meeldida või on lihtsalt ootamatud.

Aga, “maitsete kiht” on midagi, mis teeb selle maa erakordseks – ühelt poolt sooja Vahemere embus ja teisalt karge ning tuulise Atlandi mõju annab võimaluse väga eripalgeliste maitsete kogemiseks. Ja neid soovimegi jagada!

Oleme veinimaju valides järginud printsiipi, et tootja võiks olla kas pereettevõte või siis väiketootjate kooperatiiv ning et toodangu kvaliteet oleks saanud ka tunnustuse.

Väikese “vimkana” on valikus ka Prantsusmaa Rhone’i oru pereettevõtte (Martinelles&Aloes), kuhu Mart sattus ühe ärireisi raames. Seal veinimajas olles võlus nii nende toodang, pühendumus kui ka ärifilosoofia. Nii saidki nad päris loomulikuks osaks meie muidu Hispaania-keskses valikus. 

Kõikidel majadel ja seeläbi ka veinidel on oma lugu. Püüame neid lugusid ka teieni tuua, sest läbi nende avaneb vein hoopis teisel moel.

Kuidas on valitud veinimajad

Barricast leiad kureeritud valiku vähese sekkumisega naturaalseid, biodünaamilisi ja ka vegan veine Hispaaniast. Puhtas keskkonnas kasvatatud puhtad veinid väljendavad autentsust kehastades kaunilt kasvupinnase olemust ja austades samas täielikult keskonda. Sellistele veinimajadele on omane lugupidamine kultuuri ja traditsioonide vastu. Ajalooliste piirkondade naturaalse põllumajanduse veinitootjad vastutavad suuresti kohalike viinamarjade ja -stiilide taasavastamise ja kaitsmise eest, mis oleks muidu samahästi kui väljasurnud. See pakub mitmekesisust ja julgeid huvitavaid maitseid.

Meie veinimajad on enamjaolt pere-ettevõtted, kelle jaoks viinamarjakasvatus ja veinitootmine (viticulture) on eelkõige elustiil ja alles siis äri.  Kõik majad on uhked oma isikupärase toodangu üle, sest ka standardid, millest lähtutakse, on oluliselt kõrgemad kui tavapoes leitavatel veinidel. Niisamuti on väikesed veinimajad ka altimad eksperimenteerima,  nõnda leiad veidi julgemad veinid kui regulatsioon ette näeb.

Valikust leiad

Fookus on kvaliteetmajadel. Veinimaju valides oleme järginud printsiipi, et tootja võiks olla pereettevõte või siis väiketootjate kooperatiiv ning et toodangu kvaliteet oleks saanud ka tunnustuse. Enamus veinimaju meie valikus on mahetootjad, pea igast veinikeldrist leiab ka vegan veine (kus filtreerimisel kasutatakse piima- või munavalgu asemel taimseid valke)

Nii kummaliselt kui see ka ei kõlaks, siis Hispaania on suurepärane valge veini maa, kuigi peamiselt tuntakse teda ikka ainult punase veini piirkonnana. Seda soovimegi teiega jagada.

Lisaks veinile on Hispaanias au sees ka vermut, mis paljudel juhtudel erineb suuresti suhkrurikkast itaalia vermutist – on puuviljasem, naturaalsem ja palju tervislikum! 

AVASTA E-POES