Bat Gara veinimaja sündis kahe olulise lähenemise ühendamisest txakoli mõistmisel: kohalike viinamarjasortide ja nende päritolupiirkonna väärtuse mõistmisel. Lugu sai alguse, kui restoranipidaja ja viinamarjakasvataja ühendasid oma jõud ja eesmärgi avastada uuesti piirkonnas toodetud veini, tuntud kui Arabako Txakolina.
Txakoli
Bat Gara veinimaja asub Baskimaal, piirkonnas, kus veinivalmistamise traditsioonid ulatuvad sajandite taha. Baskimaa on tuntud oma ainulaadsete veinide, eriti Txakoli poolest , mis ei ole mitte viinamari, vaid nimetus piirkonna traditsioonilisele kergelt mullitavale valgele veinile. Txakoli on peamiselt Baskimaalt ja selle ümbrusest pärit valge vein, mida iseloomustab kerge mullilisus, värskus ja sageli ka kergelt happeline maitse, mis on loodud nautimiseks noorelt. Ja just ühe toreda Txakoli veini otsingud mind selle huvitava veinimajani juhatasidki.
Traditsioonilised veinivalmistusmeetodid ja unikaalsed maitsed
Bat Gara on pühendunud kohalike viinamarjasortide kasvatamisele ja traditsiooniliste veinivalmistamise meetodite säilitamisele. Veinimaja asutajad, Jose Cruz Guinea ja Txema Gotxi, on võtnud südameasjaks ajaloolise ja unustusse vajunud Arabako Txakolina veini taaselustamise ja selle pärandi hoidmisele. Looduse keskel, mägede ja metsade vahel asuvas veinimajas, kasvatavad nad viinamarju mahepõllumajanduslikult, austades traditsioonilisi meetodeid. Nad on tõeliselt maalähedased ehk neid iseloomustab sügav austus maa vastu ning pühendumine selle ajaloolise veinipiirkonna säilitamisele. Nad järgivad naturaalseid looduslähedasi põhimõtteid nii viinamarjade kasvatamisel kui ka veinivalmistamises, hoides elus traditsioone, mis muidu võinuks hääbuda.
Bat Gara imeliste veinide põhielementideks on põlised viinamarjasordid nagu Hondarribi Zuri ja Hondarribi Zuri Zerratia, mida täiendatakse väikese koguse Rieslinguga, lisades veinidele veidi korpust. Veinimaja järgib minimaalse sekkumisega viinapuude kasvatamise meetodeid ja tootmisviise, orgaanilisi väetisi ja kohalikke pärme, et säilitada viinamarjade ja pinnase (terroir) loomulik iseloom ning tagada keskkonnasõbralikkus. Pehme Atlandi ookeani kliima ja hea sademete hulk loovad ideaalsed tingimused kohalike viinapuude kasvatamiseks. Viinamarjaistandused asuvad 400 meetri kõrgusel merepinnast, olles kaitstud kõrgete mägede poolt, nii et neile on tagatud mõõdukas temperatuur aasta läbi. Savine pinnas annab viinamarjadele kõrge loodusliku happesuse, mis väljendub veinide värskuses ja mineraalsuses. Nende eesmärgiks on kasvatada parimad võimalikud viinamarjad, samas tagades mõõdukas toodang, mis ei ületaks 6000–8000 kg/ha.
Bat Gara veinimaja järgib traditsioonilisi veinivalmistamise meetodeid, sealhulgas ühekordset kääritamist ja laagerdumist kastanivaatides, mida Biskaia lahe äärsetes maakondades kasutatakse tavaliselt siidri valmistamiseks. Need meetodid võimaldavad mikrooksüdeerumist, andes veinidele unikaalse puiduse maitse ja keeruka struktuuri. Bat Gara veinid on gastronoomilised ja tuntud oma rikkalike ja keerukate maitsete poolest.