Veinimaja Pago de Larrainzar

See Navarras asuv veinimaja köitis mind esmalt oma Merlot sisaldavate veinide tõttu, mida Hispaanias just väga sageli ei kohta, kuna see marjasort eelistab veidi jahedamat kliimat. Navarra mägedes on aga piisavalt jahe, nii et Merlot’le tundub see kasvukoht sobima küll. Teisalt on Merlot mind alati ettevaatlikuks teinud, sest millegipärast pole suutnud leida (vähemalt mitte meie kaubandusvõrgust) stabiilselt häid veine, samas, ikooniline Pétrus … . Larrainzar´i Merlot’d, nii puhas kui segud, on aga minu arvates tõeliselt hästi õnnestunud ja sestap selle veinimajaga tööle asusingi.  

Pago de Larrainzar on ühe pere veinimaja, mis asub täpselt Camino Frances’i ehk Prantsusmaa Püreneedest algava Camino de Santiago ääres, kunagistel Irache’i mungakloostri maadel (loe lisaks ). 19-sajandi esimesel poole, Hispaania karlistide esimese kodusõja tulemusena ( loe lisaks siin, siin  ja siin ) sunniti katoliku kirikut müüma oma söötis seisvad maad. Selle aktsiooni tulemusena õnnestus perekond Larrainzar’il soetada mungakloostri kõrval asuv maatükk, kus asusid nii viinamarjapõllud kui ka vana mõisahoone Fuentalateja koos sinna juurde kuuluva imeilusa dekadentliku atmosfääriga pargiga, kus leidub võluvaid tiike, purskkaevusid kui hekilabürinte. Kuigi mingil hetkel lõpetas pere ise veinitootmise ning andis põllud rendile, oli see lähedusetunne antud kohaga ning veinitootmise protsess pere genoomi sisse kasvanud, mistõttu aastal 2001 loodi Miguel Canalejo Larrainzar’i poolt uus pere-ettevõte Pago de Larrainzar, kus isa kõrval töötavad veel poeg Miguel Jr. ja tütar Irene. 2006 avas uksed juba moodne veinimaja Bodegas Pago de Larrainzar (arhitektiks mainekas navarralane Fernando Redón Huici) ja müüki pandi esimene vein, Pago de Larrainzar Reserva Especial 2004 

Minimaalse sekkumisega veinivalmistusprotsess tagab kvaliteetsed ja suurepärase struktuuriga veinid. Austades taimede küpsemisaegu ja arvestades nende vajadusi, antakse igale veinile vaadis ja pudelis vajalik aeg, võimaldades neil saavutada parimad maitseomadused ja tasakaal. 

Veinid laagerduvad prantsuse tammevaadis, mis annab neile keerukuse ja sügavuse. Iga vein veedab vaadis 3–18 kuud, olenevalt selle stiilist ja konkreetse aastakäigu omadustest. Pärast pudelisse villimist ja naturaalse korgiga sulgemist jätkavad veinid arengut pudelis, mis suurendab selle keerukust ja elegantsust. 

Larrainzari perekond armastab oma maad ja hindab ainulaadseid, piirkonnale iseloomulikke veine. Nende elegantsed ja sugestiivsed veinid lausa sosistavad kes nad on ja kust nad tulevad. 

Ja et see kutse oleks veel mõjusam on kõikide veinide etikettidel kujutatud fragmente Pago de Larrainzari dekadentlikust iluaiast. 

Et veinid saaksid kenasti proovitud, panime kokku erilise tutvumishinnaga veinikasti:

Väärteinid, mida ka kindlasti proovida:

Pago de Larrainzar Merlot 2015 – 12+ kuud tammevaadis seisnud toidu- ja nautimisvein. Suurepärane näide veinimaja meisterlikkusest. Antud vein on huvitav ka seetõttu, et on valmistatud Merlot marjast, mida Hispaanias sageli ei kohta, kuna vajab kasvamiseks ning küpsemiseks natuke jahedamat kliimat. Navarra mäed pakuvad aga piisavat jahedust.

Pago de Larrainzar Reserva Especial 2014 – 12+ kuud tammevaadis seisnud toidu- ja nautimisvein. Vein on valmistatud piiratud koguses ja on tõeline meistriteos, mis peegeldab Larrainzar’i perekonna pühendumist kvaliteedile ja traditsioonidele. See on huvitav segu Merlot’st, Cabernet Sauvignon’ist ja Tempranillo’st, andes veinile eripära ja keerukust.